"Noi, cei care am trăit în lagărele de concentrare, ne putem aminti de acei oameni care, trecând din baracă în baracă, își dăruiau altora ultima lor bucată de pâine. Vor fi fost puțini la număr, dar îndeajuns de mulți pentru a dovedi că totul îi poate fi luat omului, mai puțin un lucru: ultima dintre libertăți - aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul mod de a fi."
Viktor Frankl - "Omul in cautarea sensului vietii"
Primo Levi in cartea sa "Mai este acesta un om?" incepe cu o poezie in care, surprinzator, cutremurator, arunca blesteme asupra acelor care sfideaza, ignora suferinta umana, traind la cald si satui. Primo Levi, chimist si scriitor italian, a fost unul dintre prizonierii din campul de concentrare de la Auschwitz .
Aleksandr Soljenițîn, scriitor rus, munceste zeci de ani in lagarele de reeducare de la Karaganda, victima a bolsevismului si comunismului instaurat de Stalin. In Arhipelagul Gulag, lagarele rusesti, au murit milioane de oameni.
Nicolae Steinhardt este condamnat la 13 ani de munca silnica, sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale", unde ii savarseste in inchisoarea de la Jilava. Este acea perioada in care o mare parte a intelectualitatii romanesti este nimicita in inchisorile comuniste. Experimentul Pitesti sau fenomenul Pitesti este renumit prin asa-zisele reeducari totale ale detinutilor politici, majoritatea studenti, in spiritul ideologiei comuniste. Este considerat a fi cel mai mare si cel mai intensiv program de spalare a creierului prin tortura din blocul de Est.
Nelson Mandela, primul presedinte al Africii de Sud, a reprezentat unul dintre principalii activisti impotriva sistemului politic rasist instaurat de albii ce au colonizat aceasta regiune. A fost condamnat pe viata si a fost eliberat dupa 27 de ani de inchisoare. Africa de Sud a inregistrat milioane de pierderi de vieti omenesti in urma masacrelor savarsite de albi.
Miguel Pedrero, in lucrarea sa „Coruptia marilor puteri. Strategii si minciuni in politica mondiala” desconspira tehnicile de lupta si tortura folosite de armata americana in lupta contra terorismului. Sute de mii de morti si de ani buni de represiuni si de torturi au fost savarsite, de exemplu, in Guatemala, Venezuela, Columbia sau Irak. Aparte de razboiul in sine contra terorismului...
Lista poate continua, daca ne referim la agresivitatea umana ce a inregistrat-o secolul XX si cum continua, amplificandu-se in secolul XXI.
Nu-i asa ca, consecintele acestor actiuni, pe nesimtite, pe negandite, au intrat in casele noastre?
Nu-i asa ca, traim intr-un lagar urias, intins la scala larga a omenirii, astfel incat am devenit proprii nostri sclavi?
Nu-i asa ca, ne simtim neputinciosi si suntem asa dusi de nas, in ignoranta nostra, pana va fi total nimicit liberul arbitru?
Sa nu uitam istoria si sa nu trecem nepasatori pe langa cea care tocmai prinde contur.
La multi ani!
La multi ani! Un 2011 magnific sa ai!
RăspundețiȘtergereLa multi ani si tie, Alina! :*
RăspundețiȘtergereMulti, multi.. :)