luni, 21 martie 2011

Istoricul Neagu Djuvara

Istoricul Neagu Djuvara a ramas un om distins in pofida anilor. Este energic, spontan si flexibil. Aminteste despre intalnirile sale cu Mircea Eliade, Cioran, E. Ionescu, despre razboi si anii in care constrangerile ideologice creau suferinta ganditorilor.
E un om al timpurilor care acum sunt reactualizate, comentate, criticate.
Cred ca o anumita ordine si ierarhie bine stabilita a societatii, o tensiune si opresiune care pluteste deasupra tuturor si-i cuprinde pe toti, o atmosfera incarcata de dorinte, idealuri, scopuri marete ce se cer imperios satisfacute, construieste intr-un mod diferit si misterios caracterul unui om, decat in societatile asa - zise democratice de astazi.
Libertatea profunda, puternica si constructiva, paradoxal, nu se dezvolta fara constrangere.
Generatia aceasta a noastra, considerata de sacrificiu, se chinuie din lipsa idealurilor, motivatiilor de a schimba si infaptui, de a crea din propriul suflu vital. Ea, aceasta generatie, o vad ca un spirit pasiv care se ingreuneaza cu nenumarate cunostinte fara a fi folosite creativ, si totusi intuiesc ca este o generatie care dospeste, fermenteaza, acumuleaza pentru ca din ea sa se nasca valorile autentice, genialitatea, puterile schimbatoare.
Deci o generatie care se sacrifica prin natura ei de pamant nefertil. Poarta caracteristicile unei depresii, in pofida optimismului si a sperantei. Naivitatea si hipersensibilitatea proprii creatiei ne lipsesc. Caci ea vegeteaza, hiberneaza, e in acea stare de incubatie inconstienta din care se vor ivi mari transformari, descoperitori de adevaruri, ganditori profunzi.
Trec astfel generatii peste generatii pentru a se naste un geniu cu sange pur.

Neagu Djuvara este un erou al timpului nostru, prin el ne apropiem de trecut, de profunzimea si greutatea unor reflectii filosofice originale, aducand misterul si incarcatura spirituala a altor vremuri.

Avem macar o misiune, indiferent de natura sa, aceea de a cladi, a crea si consolida opera propriei noastre vieti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu