joi, 26 august 2010

Instigare la un blog…ca sa fur expresia de la Parazitii

Asadar, primii ieri un comment de la o prietena veche, il citii, recitii si imi spuse-i: ptiu! ar avea multe de spus daca ar trece peste timp si spatiu si daca si-ar rezerva acolo un alt coltisor, in incursiunile ei spre cunoastere, pentru exprimarea ideilor.

Iata ce spune:

"draga de Oana spunea...

Sa respectam copilul, adolescentul, adultul care coexista si formeaza persoana unica si - de ce nu? - minunata care suntem fiecare dintre noi.
Cat despre inteligenta in relatii, fie ele de prietenie sau romantice eu as spune ca este de alta natura; psihologii au denumit-o inteligenta emotionala. Eu as numi-o inteligenta a inimii, adica acea abilitate de a-i oferi sansa celui de langa tine sa creasca, sa se descopere, sa infloreasca, sa-si manifeste pe deplin fiinta. Si cum sa poti face asta altfel decat cu inima? Cati dintre noi reusesc, insa? Traim intr-o lume a lui "trebuie", guvernati de reguli care ne spun ce e bine si ce nu e bine, ce se cuvine si ce nu fara sa ne dam seama ca in efortul nostru nebun de a ne croi procustian, ciopartim ceea ce avem mai valoros in noi, sufletul nostru.
Cred ca noi doua am constientizat si impreuna si din experiente separate ca diferentele dintre noi ne aduc de multe ori beneficii mai mari decat lucrurile pe care le avem in comun.Eu invat asta in fiecare zi de la cei din jurul meu."

Multi nu stiu, de exemplu, care e deosebirea intre inteligenta, vestitul IQ, si inteligenta emotionala cu prescurtarea EQ. Secolele anterioare au fost marcate de investigarea acestei aptitudini generale, in special inteligenta logico-matematica, ridicata la rangul cel mai inalt al cunoasterii umane. S-au creat multe teste, chestionare, care au devenit, in timp, definitorii pentru investigarea capacitatilor si potentelor omului in dezvoltarea sa biologica si psihologica. Se ajunsese sa se dea un verdict clar unui copil testat care nu dadea dovada de un IQ mediu sau superior. Era compromis, mai ales ca, cercetarile dovedisera ca inteligenta se dezvolta pana pe la varsta de 18 - 19 ani, apoi stagneaza, ca dupa aceea sa involueze. Mai tarziu insa, s-a contrazis aceasta ipoteza.
Totusi, au fost unii care s-au intrebat cum e posibil ca un om care prezinta o inteligenta logico-matematica medie, oricum destul de precara, sa aiba succese, de exemplu, in mediul de afaceri sau in viata de zi cu zi, in relatiile inter-umane. Apoi, cum e posibil ca unul care dovedeste o inteligenta peste medie, superiora, chiar excelenta sa se rateze, sa nu dea randament in societate. Existau oameni de succes care nu stiau sa rezolve o simpla problema de matematica, insa stiau sa comunice, erau sociabili, isi gestionau perfect emotiile.
In aceste contexte, se nascu conceptul de inteligenta emotionala, care si pana azi da batai de cap, reprezentand un teren inca neexplorat.

Dar mai bine sa o lasam pe Oana sa ne explice ce si cum e cu aceste doua inteligente, care, parca ar fi yin si yang, masculinul si femininul omului, ce formeaza un tot unitar.
Deci, nu invinovati bietul timp ca ar fi prea scurt (astea sunt si temerile mele, recunosc), ci fura-i macar o jumatate de ora, o ora spre seara si trece-ti gandurile pe un amarat de blog, mai ales ca se vor gasi multi oameni sa te citeasca.
Asemenea rugaminte transmit si adormitei de sormea, Cornelia, care isi tine in ascuns toate ideile ferecate, desi am vazut aseara, spre bucuria mea, ca a creat o pagina pe rostiri.ning. Mult succes ii urez si dor de creatie.

Si inchei, gata, spunand ca blogul este un mic exercitiu al transpunerii dezinteresate ale unor ganduri ce te macina.
Dedic Oanei si Corneliei urmatoarea piesa: http://www.youtube.com/watch?v=7_2eCARVd5o
Va spune ceva al cincilea anotimp?

3 comentarii:

  1. Nu ma asteptam sa-mi faci reclama la strada mare :-).
    Indemnul tau e binevenit. Mi-a dat si mie tarcoale ideea asta, mai ales de cand tot vad cum oameni pe care-i cunosc au ales sa se exprime asa si chiar a iesit o treaba buna. Oricum, pana ma hotarasc sa trec si eu la actiune, ma "exersez" pe paginile voastre.
    As scrie mai multe, dar ma grabesc la un curs, ca sa nu intarzii si azi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma da ce le zice fata asta...zici ca e ceva pui de sfanta pe Pamant:)

    RăspundețiȘtergere