luni, 23 august 2010

Mari romani…


Nu o sa va vina sa credeti, dar primul meu articol il voi dedica in primul rand formatiei Parazitii. Adica, ca sa fiu bine inteleasa, iubesc cu o inima de roman pe toti cei care au transmis un mesaj autentic, plin de indignare (Patapievici considera indignarea cel mai important simt al omului inteligent) si revolta, trezind, in masura in care se poate, constiinta si spiritul poporului roman.

Salut, de asemenea, noul album Parazitii “Tot ce e bun tre’ sa dispara” 2010, la fel de bun si revelator ca si creatiile anterioare. Au avansat o filosofie a omului liber, paradoxala, fie traind in atmosfera otravita a vinului, berii, drogului, sexului, partea intunecata a fiintei umane care sparge si incalca orice legi sociale absurde si constrangatoare, fie exprimand mirarea asupra sensului vietii, sensului barbatului si a femeii, si, mai ales, sensul Romaniei.

Apoi, dovedesc o imaginatie si creativitate deosebita, oferindu-ne expresii ca „rautatea gratuita a femeii”, „tara asta exporta doar griji si probleme”, „instigare la cultura (citeste-o carte)”, „slalom printre cretini”, „constant incerc sa-mi depasesc conditia”, „nu desconsidera valorile reale”...Iubesc incisivitatea lor, modul brutal in care intra in mintile si sufletele noastre, ironizand comoditatea si perversitatea in care traim.

Muzica autohtona romaneasca merita respect numai si pentru cateva nume care le-a oferit: Puya - Undeva-n Balcani, Cedry2k -Prejudecata de apoi, B.U.G. Mafia - Bag P…a-n Lume Si V-o Fac Cadou, Grasu XXL – Curaj, Vama Veche - Hotel Cismigiu si multi altii, daca fac referire doar la mesajele privitoare la situatia tarii noastre.

As incheia cu regretatul Valeriu Sterian cu Vino Doamne, care, in ultima instanta, il evoca pe Dumnezeu, pentru a mai face ceva printre oameni, in nepasarea si uitarea lor.

Asculta…http://www.youtube.com/watch?v=MNKInZjliLU

Un comentariu:

  1. Mereu m-am bucurat cand am avut persoane pe langa mine care au inteles fenomenul Parazitii,care stiu ce si cum si credeti-ma ca chiar sunt in masura sa vorbesc despre Parazitii si despre cultura hip-hop romaneasca pentru ca am avut un profesor nota 10 in persoana lui Dorin, si din pacate nu sunt multi care inteleg cu adevrat muzica lor,dar Alina e una din ele si ma bucura cu atat mai mult ca a ajuns sa scrie si un articol despre ce simte ea in legatura cu muzica lor...Parazitii sunt o stare de spirit, ai inceput saptamana cu un articol bun care ma umple de bunadispozitie si stim amandoi ca nu faci parte din "turma" ci mereu ai ceva interesant de spus...asa ca jos cenzura si tot respectul pentru Parazitii si muzica lor...o zi buna tuturor,iat tie Alina good job

    RăspundețiȘtergere